Rijscholen: Den Haag - Leiden - Zoetermeer - Delft - Rotterdam - Spijkenisse - Hellevoetsluis
Helm verplicht op de snorfiets: wat zijn de regels vanaf 1 januari 2023?
Vanaf 1 januari 2023 geldt er een helmplicht voor alle snorfietsers en passagiers (www.rijksoverheid.nl). Het is vanaf dat moment verplicht om een helm te dragen, op snorfietsen die maximaal 25 kilometer per uur rijden. Het gaat om scooters met een blauwe kentekenplaat.
Tot nu toe gold er alleen voor snorfietsers in Utrecht en Amsterdam een helmplicht. Het was een proef, die geslaagd is. Dat betekent dat de verplichte helm voor snorfietsers vanaf 2023 voor iedereen in Nederland gaat gelden.
Read more: Helm verplicht op de snorfiets: wat zijn de regels vanaf 1 januari 2023?
Autorijden in een storm: 5 tips om gevaarlijke situaties te voorkomen
Het stormt regelmatig in Nederland, en dat lijkt de laatste jaren steeds harder te gaan. Regelmatig geeft het KNMI code Geel af voor een storm. Dat betekent dat je moet oppassen voor gevaarlijke situaties, bijvoorbeeld als je de weg op gaat. Wij delen 5 tips om gevaarlijke situaties te voorkomen.
Vrienden met de vrachtwagenchauffeur: voor een beetje begrip
Vrachtwagenchauffeurs die elkaar inhalen op de snelweg wekken bij veel automobilisten enorm veel irritatie op. En toch zouden die dat misschien best begrijpen, als ze zelf al een half uur achter iemand zouden zitten die eigenlijk een paar kilometer te langzaam rijdt.
Read more: Vrienden met de vrachtwagenchauffeur: voor een beetje begrip
Pech onderweg: wat moet je doen?
Pech onderweg!? Daar zit je niet op te wachten, maar wat moet je doen? Dat hangt maar net af van waar je bent. Dus sta je bijvoorbeeld nog vlakbij in je eigen straat? Of juist aan de andere kant van het land en midden op een drukke snelweg? Wij leggen je uit wat je moet doen, zoals we je ook al eens tips gaven voor bij een aanrijding.
Winterbanden: zijn ze verplicht in Nederland?
In het najaar wisselen de meeste Nederlanders de banden van hun auto. De winterbanden nemen de plaats in van de zomerbanden, zodat ze ook in de koude maanden van het jaar veilig op weg kunnen. Maar, zijn die winterbanden eigenlijk verplicht? En waarom is het zo belangrijk om ze te wisselen? We leggen het je uit, onder andere aan de hand van de remweg.
Stopafstand: hoe lang duurt het voordat je stilstaat?
Kun je nog op tijd remmen als er ineens iemand oversteekt? Een vraag die je je eigenlijk altijd zou moeten afvragen als je een auto bestuurt. Met name in drukke gebieden en bijvoorbeeld in een woonwijk, waar je extra alert moet zijn.
Maar, hoeveel meter remweg heb je eigenlijk nodig om nog tot stilstand te komen? Bij een noodstop, als je alles op alles zet om niemand te raken of de impact zo klein mogelijk te maken.
Het is belangrijk om goed te weten wat jouw stopafstand is. Zodat je daar in het verkeer rekening mee kunt houden, iets waar we je tijdens de rijopleiding bij Verkeersschool Tempo graag bij helpen.
Read more: Stopafstand: hoe lang duurt het voordat je stilstaat?
Opgepast! Gladde wegen in de zomer
Gladheid kennen we van de winter en heel soms uit de herfst. Maar wist je dat het ook in de zomer ineens verraderlijk glad kan zijn op de weg? Voordat je het weet raak je in een slip, als het plotseling weer eens regent na een lange periode van droogte.
Aanrijding: wat moet je doen?
Het kan de beste overkomen: je raakt betrokken bij een aanrijding. Wat moet je doen? We leggen het je uit, aan de hand van het type schade en met een paar handige tips.
Een lekke band: wat nu!?
Band lek als je aankomt lopen bij jouw auto of merk je dat één van de wielen ‘vreemd rolt’? Je voelt het vaak meteen, dat er iets niet klopt. Laat de auto rustig uitrollen als je nog rijdt en stop op een veilige plaats. Trek de handrem aan en zet de auto in de eerste versnelling, zodat die niet kan gaan rollen.
Zwaailicht achter je: wat moet je doen?
Met jouw rijopleiding (rijtempo.nl/autorijbewijs/autorijopleiding) achter de rug zit je heerlijk ontspannen in de auto, tot je ineens een sirene hoort. En een zwaailicht ziet naderen, als je kijkt in jouw achteruitkijkspiegel. Wat moet je doen!?
Gevaarlijke laagstaande zon: 5 tips van de rij-instructeur
Last van de laagstaande zon? Zowel in het najaar als in het voorjaar hebben we daar traditioneel last van. De zon staat laag, precies tijdens de ochtend- en de avondspits. Er gebeuren 20 procent meer ongelukken, dus het is belangrijk om er met onze tips voor te zorgen dat jij veilig op weg kunt.
Read more: Gevaarlijke laagstaande zon: 5 tips van de rij-instructeur
Val op tijdens het nieuwe motorseizoen: 3 praktische tips
Het nieuwe motorseizoen staat voor de deur, dus je kunt de volledige vrijheid weer tegemoet. Een heerlijk gevoel natuurlijk, zolang jij goed zichtbaar bent. Het is een belangrijke uitdaging voor veel motorrijders, waarmee je het risico op problemen ontzettend veel kleiner kunt maken.
Read more: Val op tijdens het nieuwe motorseizoen: 3 praktische tips
Snel autoruiten krabben: 5 tips om de auto ijsvrij te maken
Snel autoruiten krabben nu het vriest? Met een paar handige tips heb je de auto in een handomdraai ijsvrij:
Read more: Snel autoruiten krabben: 5 tips om de auto ijsvrij te maken
Ongestoord onderweg: MONO instellen op iOS en Android
Bij Verkeersschool Tempo leren we je graag veilig autorijden. Door goed om je heen te kijken, de auto uitstekend onder controle te hebben en je bovendien niet af te laten leiden. En wat past daar beter bij dan een telefoon die netjes op stil staat, zodat je even geen appjes, likes en andere berichten binnen zal krijgen? We zijn enthousiast over de nieuwe MONO-campagne van de overheid, die ervoor moet zorgen dat je ongestoord onderweg bent.
Read more: Ongestoord onderweg: MONO instellen op iOS en Android | Tempo
In de file: waar moet je op letten?
Stel je voor, je gaat in de zomer lekker naar het strand of je gaat in de winter een eind rijden voor je eerste skivakantie. Dan houdt dat soms in dat je in de file komt te staan, omdat je in de vakantieperiode of op drukke momenten moet gaan rijden. Waar hou je dan allemaal rekening mee, en wat moet je sowieso bij je hebben? Wij geven je graag tips!
Read more: In de file: waar moet je allemaal op letten? | Rijtempo
Tweedehands auto kopen? 15 handige tips op een rij!
De kans is groot dat je minstens één keer in je leven een tweedehands auto koopt. Nieuwe auto’s kosten veel geld, en zeker als je nog jong bent, heb je dit soort bedragen niet altijd zomaar paraat. Maar waar moet je op letten als je een tweedehands auto gaat kopen? Wat vraag je ter plekke, en wat zoek je van tevoren uit? In dit blogartikel geven we je 15 handige tips waarmee je zeker uit de voeten kunt!
Wat heeft er allemaal invloed op je brandstofverbruik?
Het lijkt misschien zo simpel: met een volle tank rijd ik [voer getal in] kilometers. That’s it. Maar er zijn verschillende zaken die invloed hebben op je brandstofverbruik, waardoor je dus langer of minder lang doet met een volle tank. Welke factoren er zoal meespelen, dat behandelen we in dit artikel!
Read more: Welke zaken hebben invloed op je brandstofverbruik?
Rijden bij gladheid en sneeuw: belangrijke tips!
We hebben onlangs weer even ervaren hoe het winterse weer zich kan laten zien in Nederland. Twee dagen lang was het land in rep en roer en waren veel wegen slecht begaanbaar. Sommige mensen bleven expres thuis en gooiden de plannen even om, terwijl er ook berichten waren van rij-instructeurs die juist met hun leerlingen op pad gingen. Onder het mom van 'hebben ze gelijk het ergste gehad'. Ergens is dat waar, omdat je natuurlijk direct leert hoe je met deze extreme weersomstandigheden kunt omgaan. Voor wie die dag niet op pad is geweest, hebben we enkele tips: rijden bij gladheid en/of sneeuw vereist namelijk een voorzichtige aanpak!
Je eerste auto kopen? Hier moet je op letten!
Je hebt je rijbewijs al een tijdje in the pocket en je bent er helemaal klaar voor: je kunt een eigen auto gaan kopen! Misschien geen gloednieuwe, maar dat hoeft ook niet. Waar ga je eigenlijk op letten als je op zoek gaat naar je eerste auto? Hou je vooral rekening met je budget, kijk je gewoon of de auto er goed uitziet, of zijn het andere zaken die voor jou prioriteit hebben? Om je letterlijk en figuurlijk op weg te helpen, geven we je in dit blogartikel een aantal handige tips. Zo kies je niet alleen de auto die bij je past, maar ben je er ook van verzekerd dat jij écht een auto kiest die voldoet aan de eisen.
Hoe bereid jij je voor op een lange autorit?
Als je (voor het eerst) een lange reis maakt met de auto, moet je natuurlijk goed voorbereid zijn. Je moet de reis zo fit en veilig mogelijk doorkomen, en dat betekent dat je goed voor jezelf moet zorgen. In dit artikel geven we je tips om die autorit zo soepel mogelijk te laten verlopen!
Op autovakantie? Belangrijke tips voor onderweg
Als je op autovakantie gaat, en je een behoorlijke reis te wachten staat, moet je 100 procent kunnen vertrouwen op je auto. Je wil tenslotte niet met pech langs de weg komen te staan! En als dit je wel overkomt, moet je weten wat je te doen staat om zo snel mogelijk weer veilig verder te kunnen. Verkeersschool Tempo geeft je graag enkele handige tips, zodat je beter voorbereid de weg op kunt!
‘s Nachts rijden: waar houd je rekening mee?
‘s Nachts rijden houdt in dat je met heel andere verkeersomstandigheden te maken krijgt dan overdag. Niet iedereen vindt het even makkelijk om in het donker te rijden, of met slecht weer. Wanneer je zicht wordt beperkt door een donkere lucht (al dan niet in combinatie met mist of regen), moet je met bepaalde zaken rekening houden. In dit artikel zetten we wat aandachtspunten voor je op een rij.
Zwanger zijn en autorijden: kan dat?
Zwangere vrouwen moeten maandenlang allerlei aanpassingen doen in hun dagelijkse leven. Vitaminen slikken, bepaalde etenswaren laten staan, geen alcohol drinken: hier begint het mee. Na verloop van tijd wordt het ook lichamelijk lastiger om alles te doen zoals je dat gewend was. Tillen gaat misschien wat minder goed, en je bent wat sneller moe als je op pad gaat. Hoe zit het eigenlijk met autorijden, of rijlessen nemen? Mag je dat gewoon blijven doen als je zwanger bent? In dit artikel geven we je antwoord.
Autoverzekering en aansprakelijkheid: hoe zit het nou?
Als je een autoverzekering kiest, probeer je natuurlijk rekening te houden met gebeurtenissen die in de toekomst kunnen voorkomen. Hoe ervaren je ook bent achter het stuur, de kans bestaat dat ook jij eens een paaltje zult raken of íets te dicht langs de auto van de buurman rijdt met inparkeren. Kan gebeuren. Het is alleen wel verstandig om te weten wie aansprakelijk is in bepaalde gevallen, en of je dan een beroep kunt doen op je verzekering voor het vergoeden van de gemaakte schade. In dit blogartikel leggen we je uit wat er gebeurt als je je auto uitleent (aan bijvoorbeeld een familielid) en deze beschadigd terugkomt.
Read more: Autoverzekering en aansprakelijkheid: zo zit het | Rijtempo
Bumperkleven: irritant en gevaarlijk!
Bumperkleven, misschien heb je het om je heen wel eens zien gebeuren of maak je jezelf er wel eens schuldig aan. Bumperkleven houdt letterlijk in dat je te dicht op je voorganger rijdt. Om te bepalen of je te weinig afstand houdt, kun je bijvoorbeeld de twee-seconden-regel aanhouden. Je pakt een bepaald object langs de weg, bijvoorbeeld een paaltje, en wanneer de auto voor je dat object passeert, begin je te tellen. Ben je zelf binnen twee seconden langs hetzelfde object gereden? Dan is de kans heel groot dat je te weinig afstand neemt van je voorganger. De twee-seconden-regel geldt alleen bij normale weersomstandigheden: bij slecht weer moet je sowieso meer afstand nemen, omdat de remweg langer is.
Read more: Bumperkleven kan levensgevaarlijk zijn | Rijtempo
In- en uitvoegen op de snelweg doe je zo!
In- en uitvoegen op de snelweg moet vlot en soepel gebeuren, zodat je het overige verkeer niet hindert en geen onnodig risico op ongelukken laat ontstaan. Maar waar moet je nu allemaal aan denken als je nog niet zoveel ervaring hebt met rijden op de snelweg, of als je nog met je lessen bezig bent? Kortom: hier vind je tips die je jou kunnen helpen als je snel én veilig op je bestemming wil arriveren.
Allereerst: invoegen is een speciale verrichting. Dat wil dus eigenlijk zeggen dat je niet van de andere weggebruikers verwachten dat je voorrang krijgt. Wel is het in de praktijk zo dat veel automobilisten goed rekening houden met invoegende weggebruikers, en bijvoorbeeld even van baan wisselen om plaats te maken.
Read more: Tips voor in- en uitvoegen op de snelweg | Rijtempo
Makkelijker gezegd dan gedaan: de snelweg op
De snelweg: voor sommige leerlingen geen probleem, maar voor andere leerlingen een gevreesd onderdeel van de rijlessen en het zelfstandig rijden dat daarop volgt. Waarom vinden sommige mensen de snelweg zo intimiderend, en welke tips kun je in je achterhoofd houden als jij één van deze mensen bent? Wij maken je in dit artikel wegwijs in ‘snelwegangst’ en hopen je een hart onder de riem te kunnen steken.
Read more: Tips tegen angst voor rijden op de snelweg | Rijtempo
Makkelijker gezegd dan gedaan: parkeergarages
Parkeren in een parkeergarage: omdat er tegenwoordig steeds meer van dit soort garages bij komen, ondergronds en boven de grond, is de kans zeer groot dat je er ooit eens mee te maken zult krijgen. De één rijdt met zijn auto moeiteloos de garage in en uit, terwijl een ander uren van tevoren al nerveus wordt. Tijdens je rijlessen zou je hier misschien een keer mee kunnen oefenen, maar wat als je je rijbewijs al hebt gehaald? Hoe ga je dan om met deze angstgevoelens? Wij geven je in het kader van ‘makkelijker gezegd dan gedaan’ graag wat tips die je hopelijk wat zekerder maken als je opziet tegen het parkeren in een parkeergarage.
Makkelijker gezegd dan gedaan: tanken
Je rijbewijs halen: doe het maar even. Niet voor iedereen is het vanzelfsprekend om in de auto te stappen en binnen slechts een paar maanden dat kaartje in het bezit te hebben. Zijn er dingen tijdens je rijlessen of zelfs daarna nog die je eng vindt? Geloof ons: dan ben je niet de enige! In de categorie ‘makkelijker gezegd dan gedaan’ bespreken we verschillende onderwerpen die tijdens en na de rijlessen spannend of lastig kunnen zijn. Tanken is daar een goed voorbeeld van.
Tanken, wat is daar nu zo lastig aan? Klepje open, pistool erin, indrukken en daar komt je brandstof. Zo gemakkelijk moet het toch zijn? Maar wat nu als je het klepje niet open krijgt en er niemand in de buurt is om je te helpen? En het zal je maar overkomen dat het tanken niet helemaal lukt en dat bestuurders in de rij achter je beginnen te claxonneren? En de nachtmerrie van iedere bestuurder: wat nu als je verkeerde brandstof tankt?
Rijden met slecht weer of in het donker: spannend?
Griezel jij ook zo van het idee van autorijden in dikke mist, tijdens hevige regenval of middenin een sneeuwbui? Dan ben jij zeker niet de enige! Veel leerlingen van rijscholen, maar ook mensen die al heel lang geleden hun rijbewijs hebben gehaald, ervaren een gevoel van spanning wanneer zij tijdens bepaalde weersomstandigheden de weg op moeten. Dit geldt overigens niet alleen voor invloeden van het weer: er zijn ook veel mensen die het eng vinden om ‘s avonds of ‘s nachts te moeten rijden. Herken jij je in dit verhaal? Dan geven we je in dit artikel graag enkele tips die je kunnen helpen, om goed voorbereid in de auto te stappen bij slecht weer of in het donker.
Read more: Rijden met slecht weer of in het donker | Rijtempo
Met de caravan op pad? Bereid je goed voor!
Wil jij graag op pad met de caravan deze zomer, en heb jij rijbewijs B? Dan is de kans groot dat je er nog een rijbewijs bij moet halen, om met de caravan te mogen rijden. Er zijn namelijk zaken waar je rekening mee moet houden als je met caravans of grotere/zwaardere aanhangers wil gaan rijden. In dit artikel lees je daar meer over!
Read more: Zo rijd jij verantwoord met je caravan | Rijtempo