Vernieuwd theorie-examen B-rijbewijs vanaf 7 april 2025
Vanaf 7 april 2025 introduceert het CBR een vernieuwd theorie-examen voor het B-rijbewijs. Dit brengt enkele wijzigingen met zich mee die invloed hebben op hoe je wordt getoetst. Wil jij goed voorbereid het examen in? Lees hier alles over de nieuwe opzet en handige leertips!
Read more: Vernieuwd theorie-examen B-rijbewijs vanaf 7 april 2025 | Rijtempo
Versnel je eigen rijopleiding: begin met je theorie-examen bij Verkeersschool Tempo!
De voordelen van eerst je theorie-examen halen
Het behalen van je rijbewijs is een spannende mijlpaal in je leven. De vrijheid om zelfstandig de weg op te gaan, is iets waar velen naar uitkijken. Maar wist je dat je dit proces aanzienlijk kunt versnellen door te beginnen met het behalen van je theorie-examen? Bij Verkeersschool Tempo raden we je aan om deze slimme zet te maken en zo je rijopleiding te versnellen. Bovendien is het belangrijk om te weten dat het CBR de regel hanteert dat je geen rijexamen kunt aanvragen voordat je je theorie-examen hebt gehaald. Dit maakt het des te logischer om hier meteen mee te starten.
Read more: Versnel je Eigen Rijopleiding: Begin met je Theorie-examen bij Verkeersschool Tempo!
Welke soorten rijbewijzen zijn er? En welke theorie en praktijk moet je daarvoor halen?
Je hebt een rijbewijs nodig om een motorrijtuig te besturen. Welk rijbewijs je voor welk voertuig nodig hebt leggen we je in dit artikel uit. Daarnaast vertellen we je welke vereisten er gelden, zoals theorie en praktijk die je moet halen. Op die manier weet je precies wat er nodig is voor de verschillende rijbewijs-categorieën.
Helm verplicht op de snorfiets: wat zijn de regels vanaf 1 januari 2023?
Vanaf 1 januari 2023 geldt er een helmplicht voor alle snorfietsers en passagiers (www.rijksoverheid.nl). Het is vanaf dat moment verplicht om een helm te dragen, op snorfietsen die maximaal 25 kilometer per uur rijden. Het gaat om scooters met een blauwe kentekenplaat.
Tot nu toe gold er alleen voor snorfietsers in Utrecht en Amsterdam een helmplicht. Het was een proef, die geslaagd is. Dat betekent dat de verplichte helm voor snorfietsers vanaf 2023 voor iedereen in Nederland gaat gelden.
Read more: Helm verplicht op de snorfiets: wat zijn de regels vanaf 1 januari 2023?
Autorijden in een storm: 5 tips om gevaarlijke situaties te voorkomen
Het stormt regelmatig in Nederland, en dat lijkt de laatste jaren steeds harder te gaan. Regelmatig geeft het KNMI code Geel af voor een storm. Dat betekent dat je moet oppassen voor gevaarlijke situaties, bijvoorbeeld als je de weg op gaat. Wij delen 5 tips om gevaarlijke situaties te voorkomen.
Vrienden met de vrachtwagenchauffeur: voor een beetje begrip
Vrachtwagenchauffeurs die elkaar inhalen op de snelweg wekken bij veel automobilisten enorm veel irritatie op. En toch zouden die dat misschien best begrijpen, als ze zelf al een half uur achter iemand zouden zitten die eigenlijk een paar kilometer te langzaam rijdt.
Read more: Vrienden met de vrachtwagenchauffeur: voor een beetje begrip
Pech onderweg: wat moet je doen?
Pech onderweg!? Daar zit je niet op te wachten, maar wat moet je doen? Dat hangt maar net af van waar je bent. Dus sta je bijvoorbeeld nog vlakbij in je eigen straat? Of juist aan de andere kant van het land en midden op een drukke snelweg? Wij leggen je uit wat je moet doen, zoals we je ook al eens tips gaven voor bij een aanrijding.
Winterbanden: zijn ze verplicht in Nederland?
In het najaar wisselen de meeste Nederlanders de banden van hun auto. De winterbanden nemen de plaats in van de zomerbanden, zodat ze ook in de koude maanden van het jaar veilig op weg kunnen. Maar, zijn die winterbanden eigenlijk verplicht? En waarom is het zo belangrijk om ze te wisselen? We leggen het je uit, onder andere aan de hand van de remweg.
Trap jij in deze meest gemaakte fout tijdens rijlessen? 3x beter kijken
Wat is de meest gemaakte fout tijdens rijlessen (en ook het CBR-examen)? Het is niet de koppeling, het zijn niet de versnellingen en het ligt ook niet aan de kennis van de theorie. Natuurlijk zijn ook die onderdelen belangrijk, maar het gaat nu om het kijkgedrag. Kijken is één van de belangrijkste vaardigheden, omdat je er daarmee voor zorgt dat je veilig door het verkeer kunt gaan.
Tijdens de rijlessen leren we je goed kijken. Dat doen we om er een automatisme van te maken, waardoor je tijdens het rij-examen niet hoeft na te denken over de manier waarop je kijkt.
Read more: Trap jij in deze meest gemaakte fout tijdens rijlessen? 3x beter kijken
Stopafstand: hoe lang duurt het voordat je stilstaat?
Kun je nog op tijd remmen als er ineens iemand oversteekt? Een vraag die je je eigenlijk altijd zou moeten afvragen als je een auto bestuurt. Met name in drukke gebieden en bijvoorbeeld in een woonwijk, waar je extra alert moet zijn.
Maar, hoeveel meter remweg heb je eigenlijk nodig om nog tot stilstand te komen? Bij een noodstop, als je alles op alles zet om niemand te raken of de impact zo klein mogelijk te maken.
Het is belangrijk om goed te weten wat jouw stopafstand is. Zodat je daar in het verkeer rekening mee kunt houden, iets waar we je tijdens de rijopleiding bij Verkeersschool Tempo graag bij helpen.
Read more: Stopafstand: hoe lang duurt het voordat je stilstaat?
Zenuwen voor het CBR-examen: 3 manieren om er beter mee om te gaan
Spannend om examen te doen vinden we het eigenlijk allemaal, daar is niets mis mee. Toch ervaren sommigen meer zenuwen voor het CBR-examen dan anderen. En bij weer anderen zijn de zenuwen zo groot dat ze dichtklappen en helemaal geen examen kunnen doen.
Hoe ga je daarmee om en hoe voorkom je dat je precies tijdens het CBR-examen fouten maakt die je anders niet zou maken? Als je té zenuwachtig wordt om examen te doen kunnen we je daar goed bij helpen.
Read more: Zenuwen voor het CBR-examen: 3 manieren om er beter mee om te gaan
Heb jij de juiste zithouding achter het stuur?
Vaak vergeten, maar enorm belangrijk: een goede zithouding achter het stuur. Alleen als je op de juiste manier zit kun je veilig en comfortabel rijden. En raak je minder snel vermoeid, heb je een beter zicht en voel je duidelijker wat de auto doet. Je kunt sneller en veiliger reageren en de passieve veiligheidssystemen zullen het meest effectief zijn.
Opgepast! Gladde wegen in de zomer
Gladheid kennen we van de winter en heel soms uit de herfst. Maar wist je dat het ook in de zomer ineens verraderlijk glad kan zijn op de weg? Voordat je het weet raak je in een slip, als het plotseling weer eens regent na een lange periode van droogte.
Aanrijding: wat moet je doen?
Het kan de beste overkomen: je raakt betrokken bij een aanrijding. Wat moet je doen? We leggen het je uit, aan de hand van het type schade en met een paar handige tips.
Een lekke band: wat nu!?
Band lek als je aankomt lopen bij jouw auto of merk je dat één van de wielen ‘vreemd rolt’? Je voelt het vaak meteen, dat er iets niet klopt. Laat de auto rustig uitrollen als je nog rijdt en stop op een veilige plaats. Trek de handrem aan en zet de auto in de eerste versnelling, zodat die niet kan gaan rollen.
Zwaailicht achter je: wat moet je doen?
Met jouw rijopleiding (rijtempo.nl/autorijbewijs/autorijopleiding) achter de rug zit je heerlijk ontspannen in de auto, tot je ineens een sirene hoort. En een zwaailicht ziet naderen, als je kijkt in jouw achteruitkijkspiegel. Wat moet je doen!?
Gevaarlijke laagstaande zon: 5 tips van de rij-instructeur
Last van de laagstaande zon? Zowel in het najaar als in het voorjaar hebben we daar traditioneel last van. De zon staat laag, precies tijdens de ochtend- en de avondspits. Er gebeuren 20 procent meer ongelukken, dus het is belangrijk om er met onze tips voor te zorgen dat jij veilig op weg kunt.
Read more: Gevaarlijke laagstaande zon: 5 tips van de rij-instructeur
Spiegels afstellen in de auto: hoe doe je dat?
De spiegels afstellen in de auto: hoe kun je dat het best doen? Met de juiste aanpak verklein je jouw dode hoek, leg de juiste basis voor een goede kijktechniek en kun je veilig de weg op.
De spiegels zorgen ervoor dat je zoveel mogelijk rondom de auto kunt zien. Dankzij de buitenspiegels kun je zowel naast je als achter je kijken, terwijl de binnenspiegel ervoor zorgt dat je alles achter je nog beter in de gaten kunt houden. Tenminste, als je de spiegels op de juiste manier afstelt natuurlijk.
Nieuw theorie-examen voor de auto vanaf 1 november 2019: wat wijzigt er?
Het CBR wijzigt het theorie-examen voor de auto vanaf 1 november 2019. Er is sprake van een aantal veranderingen, waar we je graag van op de hoogte brengen. De examenvragen en het totaal aantal vragen blijven gewoon hetzelfde. Toch is er sprake van een paar veranderingen, die we je graag alvast meegeven voordat je met de stof aan de slag gaat.
Read more: Nieuw theorie-examen voor de auto vanaf 1 november 2019: wat wijzigt er?
5 soorten vragen tijdens het theorie-examen: bereid je goed voor
Wil jij je goed voorbereiden op het theorie-examen voor de bromfiets, de auto of de motor? Wij zorgen er met onze theorielessen voor dat het aan de voorbereiding in ieder geval niet zal liggen.
Read more: 5 soorten vragen tijdens het theorie-examen: bereid je goed voor
Wanneer en hoe lang ben je beginnend bestuurder?
Wanneer ben je beginnend bestuurder en hoe lang ben je dat? Iedereen die voor het eerst zijn of haar rijbewijs haalt is beginnend bestuurder. Het maakt daarbij niet uit hoe oud je bent of om welk voertuig het gaat waar je het rijbewijs voor haalt.
Zes weken wachten na afgebroken rij-examen bij het CBR: hoe verder?
Onder andere RTL Nieuws berichtte onlangs over afgebroken rij-examens, die het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) een doorn in het oog zijn. Het CBR wil het gemiddelde slagingspercentage omhoog brengen door kandidaten waarbij het examen wordt afgebroken pas zes weken later opnieuw examen te laten doen.
Read more: Zes weken wachten na afgebroken rij-examen bij het CBR: hoe verder?
Goed op weg tijdens autorijlessen deel 1: verkeersborden en hun betekenis
Verkeersborden komen we overal tegen, het staat er vol mee in Nederland. Ken jij echter de verkeersborden betekenis van alle verschillende varianten?
Read more: Goed op weg tijdens autorijlessen deel 1: verkeersborden en hun betekenis
Goed op weg tijdens autorijlessen deel 2: 20 strepen en markeringen op de weg
Ken jij de betekenis van strepen op de weg? Belangrijk tijdens je autorijopleiding. De strepen en markeringen geven aan waar je mag rijden, wat de maximale snelheid is en of de baan afslaat of rechtdoor gaat.
Read more: Goed op weg tijdens autorijlessen deel 2: 20 strepen en markeringen op de weg
Goed op weg tijdens autorijlessen deel 3: aanwijzigingen door verkeersagenten
De aanwijzingen van een verkeersagent móet je opvolgen, net als die van een verkeersregelaar en andere bevoegde en herkenbare ambtenaren die je aanwijzingen geven. Wij zetten op een rij van wie je aanwijzingen kunt krijgen en welke aanwijzingen dat kunnen zijn. Belangrijk om goed te weten tijdens je rijopleiding, zodat het daar in ieder geval niet aan zal liggen.
Read more: Goed op weg tijdens autorijlessen deel 3: aanwijzigingen door verkeersagenten
CBR introduceert nieuw rij-examen: dit verandert er vanaf 25 maart
Het CBR is doorlopend bezig met de ontwikkeling van het rij-examen, waardoor er af en toe grote veranderingen worden doorgevoerd. Dat is bijvoorbeeld het geval op 25 maart 2019, als het praktijkexamen er weer iets anders uit komt te zien.
Read more: CBR introduceert nieuw rij-examen: dit verandert er vanaf 25 maart
In één keer slagen voor het CBR rij-examen: 7 handige tips
Wil jij in één keer slagen voor het CBR rij-examen? Samen met het CBR zetten we 7 handige tips voor je op een rij.
Read more: In één keer slagen voor het CBR rij-examen: 7 handige tips
Deze zomer toeren op de motor: beginnen met het AVB-examen bij het CBR
Deze zomer lekker toeren op de motor? Dan is het nú tijd om te beginnen met jouw motorrijopleiding. Tijdens de lessen bereiden onze instructeurs jou voor op het AVB-examen bij het CBR, dat staat voor het examen Voertuigbeheersing.
Read more: Deze zomer toeren op de motor: beginnen met het AVB-examen bij het CBR
Deze zomer toeren op de motor: AVD-examen op de weg bij het CBR
Zin deze zomer te toeren op de motor? Zodra jij jouw AVB-examen hebt gehaald is het tijd voor het tweede deel van de motorrijopleiding. Deze zomer toeren op de motor deel 1
Read more: Deze zomer toeren op de motor: AVD-examen op de weg bij het CBR
Weer veilig en vertrouwd op weg: 7 punten voor de caravan APK
Het voorjaar breekt aan, dus het is tijd om de caravan weer uit de winterstalling te halen. We kunnen er weer mee op vakantie, maar niet voordat je de belangrijke punten van de caravan APK hebt nagekeken of laat nakijken.
Read more: Weer veilig en vertrouwd op weg: 7 punten voor de caravan APK
Is een auto met innovatieve veiligheidssystemen ook echt veiliger?
Auto’s krijgen steeds meer (actieve) veiligheidssystemen, waarmee ze jou als bestuurder helpen. Ook in onze moderne lesauto’s heb je de beschikking over rijbaanassistentie, slimme grootlichtvoorzieningen, ABS en andere technologieën die het verkeer veiliger maken.
Read more: Is een auto met innovatieve veiligheidssystemen ook echt veiliger?
Ongestoord onderweg: MONO instellen op iOS en Android
Bij Verkeersschool Tempo leren we je graag veilig autorijden. Door goed om je heen te kijken, de auto uitstekend onder controle te hebben en je bovendien niet af te laten leiden. En wat past daar beter bij dan een telefoon die netjes op stil staat, zodat je even geen appjes, likes en andere berichten binnen zal krijgen? We zijn enthousiast over de nieuwe MONO-campagne van de overheid, die ervoor moet zorgen dat je ongestoord onderweg bent.
Read more: Ongestoord onderweg: MONO instellen op iOS en Android | Tempo
Snel autoruiten krabben: 5 tips om de auto ijsvrij te maken
Snel autoruiten krabben nu het vriest? Met een paar handige tips heb je de auto in een handomdraai ijsvrij:
Read more: Snel autoruiten krabben: 5 tips om de auto ijsvrij te maken
Val op tijdens het nieuwe motorseizoen: 3 praktische tips
Het nieuwe motorseizoen staat voor de deur, dus je kunt de volledige vrijheid weer tegemoet. Een heerlijk gevoel natuurlijk, zolang jij goed zichtbaar bent. Het is een belangrijke uitdaging voor veel motorrijders, waarmee je het risico op problemen ontzettend veel kleiner kunt maken.
Read more: Val op tijdens het nieuwe motorseizoen: 3 praktische tips
2ToDrive vanaf 15 maart definitief een wet: wat betekent dit voor jou?
2ToDrive heeft inmiddels veel jongeren de mogelijkheid geboden om al vanaf hun 17e achter het stuur te zitten. Met een geldig rijbewijs, onder begeleiding van een zelf gekozen coach. Op basis van een 5-jarige proef, die inmiddels met succes is afgerond. Dat betekent dat 2ToDrive inmiddels definitieve wetgeving is en ook jij daar sinds 15 maart 2018 mee aan de slag kunt.
Read more: 2ToDrive vanaf 15 maart definitief een wet | Rijtempo
CBR opent op 14 mei nieuw praktijkexamencentrum in Zoetermeer
Het CBR kondigde het eind 2017 al aan en inmiddels is bekendgemaakt dat Zoetermeer vanaf 14 mei 2018 een eigen praktijkexamencentrum krijgt. Het gaat om een locatie aan de Zilverstraat 40, geschikt om praktijkexamens af te leggen.
Read more: CBR opent op 14 mei nieuw praktijkexamencentrum in Zoetermeer | Verkeersschool Tempo
Theorie-examen in de avond: zelf te boeken bij het CBR
Het theorie-examen in de avond afleggen: dat is sinds mei 2018 mogelijk. Het is een proef door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). De proef gaat 6 maanden duren en moet duidelijk maken of dit helpt de huidige drukte het hoofd te bieden.
Het theorie-examen heeft te maken met meer vraag dan aanbod. Daardoor is er sprake van wachttijden, iets waar het CBR graag wat aan wil doen. De proef gaat onder andere van start in Rijswijk, net als in Amsterdam, Arnhem, Zwolle en Groningen.
Read more: Theorie-examen in de avond: zelf te boeken bij het CBR | RijTempo
Onder de motorkap: weet jij wat deze 10 lampjes op het dashboard betekenen?
Weet jij wat er onder de motorkap aan de hand is zodra er op het dashboard een lampje begint te branden? Belangrijke informatie tijdens de rijlessen en je rij-examen, net als wanneer je met je rijbewijs op zak eenmaal zelf in de auto zit.
Wij zetten een aantal van de belangrijke dashboardlampjes voor je op een rij. Lampjes die wijzen op problemen onder de motorkap, net als lampjes die je ergens anders voor willen waarschuwen. Het is belangrijk dat je weet wat die betekenen, zodat je actie kunt ondernemen als dat nodig is.
Tip: alle autofabrikanten bouwen dezelfde lampjes in. Zo weet je in iedere auto van ieder merk direct wat er aan de hand is, mits je de lampjes op het dashboard goed kent.
Let op: lampjes op het dashboard kunnen een oranje of een rode kleur hebben. Autofabrikanten en de ANWB hebben daarvoor belangrijke vuistregels opgesteld:
- Oranje lampje op dashboard:
In principe kun je nog even doorrijden. Doe dat wel richting de garage, om er daar naar te laten kijken. - Rood lampje op dashboard:
Je kunt het best meteen stoppen. Om contact op te nemen met jouw dealer, de wegenwacht of een garage in de buurt.
Read more: Onder de motorkap: weet jij wat deze 10 lampjes op het dashboard betekenen? | RijTempo
Wat is gevaarherkenning? 3 tips om alle examenvragen goed te beantwoorden
Gevaarherkenning is een belangrijk onderdeel van het theorie-examen bij het CBR. Je zal tijdens het examen moeten aantonen dat je gevaar tijdig herkent, terwijl je tegelijkertijd weet wanneer je niets hoeft te doen of het voldoende is om je gas los te laten.
Wij zetten de belangrijkste tips voor gevaarherkenning voor je op een rij, zodat je in iedere situatie weet wat je moet doen. Dat helpt je om het theorie-examen voor je auto te halen en is bovendien van waarde als je eenmaal zelf de weg op gaat.
Read more: Wat is gevaarherkenning? 3 tips om alle examenvragen goed te beantwoorden | RijTempo
Nieuwe onderdelen CBR rij-examen: situatiebevraging en het navigatiesysteem
Het CBR werkt doorlopend aan de verdere verbetering van het rij-examen, om je zo goed mogelijk voor te bereiden om alleen de weg op te kunnen. Dat betekent dat het praktijkexamen voor jouw rijbewijs er steeds een beetje anders uit komt te zien, iets dat we nauwlettend voor je in de gaten houden.
We schreven eerder al eens over de bijzondere verrichtingen die je onder de knie dient te hebben. Deze keer gaan we in op het rijden met het navigatiesysteem en vooral de situatiebevraging, een nieuw onderdeel in het CBR-praktijkexamen.
Read more: Nieuwe onderdelen CBR rij-examen: situatiebevraging en het navigatiesysteem | RijTempo
In de file: waar moet je op letten?
Stel je voor, je gaat in de zomer lekker naar het strand of je gaat in de winter een eind rijden voor je eerste skivakantie. Dan houdt dat soms in dat je in de file komt te staan, omdat je in de vakantieperiode of op drukke momenten moet gaan rijden. Waar hou je dan allemaal rekening mee, en wat moet je sowieso bij je hebben? Wij geven je graag tips!
Read more: In de file: waar moet je allemaal op letten? | Rijtempo
In welke periode van het jaar kun je het beste beginnen met rijlessen?
Rijlessen volgen is best wel eens spannend. Zeker als je met weinig ervaring in de spits moet rijden, of als je voor het eerst een regen- of sneeuwbui trotseert, vraag je je misschien wel eens af of je misschien niet beter eerder of later had kunnen beginnen met lessen. Maar is dit ook niet gewoon een gevalletje ‘het gras is altijd groener bij de buren’? Wij denken graag even met je mee.
Tweedehands auto kopen? 15 handige tips op een rij!
De kans is groot dat je minstens één keer in je leven een tweedehands auto koopt. Nieuwe auto’s kosten veel geld, en zeker als je nog jong bent, heb je dit soort bedragen niet altijd zomaar paraat. Maar waar moet je op letten als je een tweedehands auto gaat kopen? Wat vraag je ter plekke, en wat zoek je van tevoren uit? In dit blogartikel geven we je 15 handige tips waarmee je zeker uit de voeten kunt!
Wat heeft er allemaal invloed op je brandstofverbruik?
Het lijkt misschien zo simpel: met een volle tank rijd ik [voer getal in] kilometers. That’s it. Maar er zijn verschillende zaken die invloed hebben op je brandstofverbruik, waardoor je dus langer of minder lang doet met een volle tank. Welke factoren er zoal meespelen, dat behandelen we in dit artikel!
Read more: Welke zaken hebben invloed op je brandstofverbruik?
Praktijkexamen: welke kennis van ‘onder de motorkap’ moet jij hebben?
Tijd voor je praktijkexamen! Je denkt misschien dat je bij een praktijkexamen direct in de auto stapt, maar niets is minder waar. Na het invullen van het zelfreflectieformulier ga je naar buiten, en daar test de examinator eigenlijk twee dingen: je zicht (je moet bijvoorbeeld het kenteken voorlezen van een auto die een eindje verderop staat) en je kennis van de auto. Dat doet hij (of zij natuurlijk) door een paar vragen te stellen. Het is dan ook handig om je theoriekennis weer een beetje op te frissen voordat je aan je praktijkexamen begint. Je rij-instructeur kan jou natuurlijk ook helpen, door je een beetje te overhoren af en toe. De vragen die je worden gesteld kunnen bijvoorbeeld gaan over de bandenspanning, het profiel en wat er zich onder de motorkap bevindt. Maar wat moet je daar dan precies van weten? Dat nemen we even met je door!
Rijden bij gladheid en sneeuw: belangrijke tips!
We hebben onlangs weer even ervaren hoe het winterse weer zich kan laten zien in Nederland. Twee dagen lang was het land in rep en roer en waren veel wegen slecht begaanbaar. Sommige mensen bleven expres thuis en gooiden de plannen even om, terwijl er ook berichten waren van rij-instructeurs die juist met hun leerlingen op pad gingen. Onder het mom van 'hebben ze gelijk het ergste gehad'. Ergens is dat waar, omdat je natuurlijk direct leert hoe je met deze extreme weersomstandigheden kunt omgaan. Voor wie die dag niet op pad is geweest, hebben we enkele tips: rijden bij gladheid en/of sneeuw vereist namelijk een voorzichtige aanpak!
Je eerste auto kopen? Hier moet je op letten!
Je hebt je rijbewijs al een tijdje in the pocket en je bent er helemaal klaar voor: je kunt een eigen auto gaan kopen! Misschien geen gloednieuwe, maar dat hoeft ook niet. Waar ga je eigenlijk op letten als je op zoek gaat naar je eerste auto? Hou je vooral rekening met je budget, kijk je gewoon of de auto er goed uitziet, of zijn het andere zaken die voor jou prioriteit hebben? Om je letterlijk en figuurlijk op weg te helpen, geven we je in dit blogartikel een aantal handige tips. Zo kies je niet alleen de auto die bij je past, maar ben je er ook van verzekerd dat jij écht een auto kiest die voldoet aan de eisen.
Gezondheidsverklaring (voorheen eigen verklaring)
Als je wil beginnen aan rijlessen en je hebt je er al een beetje in verdiept, heb je vast al eens van de term ‘eigen verklaring’ gehoord. Het kan ook zijn dat dit je juist niet bekend voorkomt! Wij leggen je graag uit wat een eigen verklaring is en waar je die voor nodig hebt. Allereerst is het belangrijk om te weten dat de naam van de eigen verklaring onlangs is veranderd: het heet nu de gezondheidsverklaring. We zullen het in dit artikel dan ook hebben over de gezondheidsverklaring.
Read more: Belangrijke informatie over gezondheidsverklaring
Zware categorie A (Code 80)
Zie jij het ook helemaal voor je? Lekker over de weg scheuren, op een motor met onbeperkt vermogen? Als je je rijbewijs wil halen voor de zware categorie A, dan is het verstandig om dit artikel even helemaal door te lezen. Het CBR heeft namelijk wat veranderingen doorgevoerd, waardoor je met andere voorwaarden rekening moet houden. We leggen het je natuurlijk haarfijn uit op deze pagina!
Read more: Veranderingen voor het zware categorie A rijbewijs
Hoe bereid jij je voor op een lange autorit?
Als je (voor het eerst) een lange reis maakt met de auto, moet je natuurlijk goed voorbereid zijn. Je moet de reis zo fit en veilig mogelijk doorkomen, en dat betekent dat je goed voor jezelf moet zorgen. In dit artikel geven we je tips om die autorit zo soepel mogelijk te laten verlopen!
Op autovakantie? Belangrijke tips voor onderweg
Als je op autovakantie gaat, en je een behoorlijke reis te wachten staat, moet je 100 procent kunnen vertrouwen op je auto. Je wil tenslotte niet met pech langs de weg komen te staan! En als dit je wel overkomt, moet je weten wat je te doen staat om zo snel mogelijk weer veilig verder te kunnen. Verkeersschool Tempo geeft je graag enkele handige tips, zodat je beter voorbereid de weg op kunt!
Kies een rij-instructeur die bij je past
Het kiezen voor een rijschool is makkelijker gezegd dan gedaan. Je moet je prettig voelen bij de manier waarop de rijlessen ingericht worden, maar ook bij de gang van zaken en alles wat er verder nog bij komt kijken. Goed, je hebt uiteindelijk de rijschool gevonden die volgens jou helemaal bij je past. Maar dan ben je er nog niet!
Rijlessen speciaal voor ouderen
Niet iedereen staat op z’n achttiende verjaardag te popelen om aan de eerste rijles te beginnen. Soms is het een kwestie van ontbrekend budget, soms is iemand er nog niet klaar voor en soms komt het er gewoon niet van, om welke reden dan ook. Gelukkig is rijles tegenwoordig voor iedereen, of je nu 17 bent of 57. Bij Verkeersschool Tempo kun je altijd terecht voor rijles, maar bijvoorbeeld ook voor een opfriscursus. Dit is ideaal voor mensen die ooit al eens hun rijbewijs hebben gehaald, maar die al lang niet hebben gereden of nog maar weinig praktijkervaring hebben opgedaan. Te lang niet rijden kan namelijk een flinke drempel creëren. Een opfriscursus kan iemand dan opnieuw klaarstomen voor deelname aan het verkeer.
‘s Nachts rijden: waar houd je rekening mee?
‘s Nachts rijden houdt in dat je met heel andere verkeersomstandigheden te maken krijgt dan overdag. Niet iedereen vindt het even makkelijk om in het donker te rijden, of met slecht weer. Wanneer je zicht wordt beperkt door een donkere lucht (al dan niet in combinatie met mist of regen), moet je met bepaalde zaken rekening houden. In dit artikel zetten we wat aandachtspunten voor je op een rij.
Zwanger zijn en autorijden: kan dat?
Zwangere vrouwen moeten maandenlang allerlei aanpassingen doen in hun dagelijkse leven. Vitaminen slikken, bepaalde etenswaren laten staan, geen alcohol drinken: hier begint het mee. Na verloop van tijd wordt het ook lichamelijk lastiger om alles te doen zoals je dat gewend was. Tillen gaat misschien wat minder goed, en je bent wat sneller moe als je op pad gaat. Hoe zit het eigenlijk met autorijden, of rijlessen nemen? Mag je dat gewoon blijven doen als je zwanger bent? In dit artikel geven we je antwoord.
Klaar voor de start… Proefles!
Het kiezen van een rijschool, een geschikte instructeur en een traject dat bij je past doe je niet zomaar. Je moet niet te licht denken over wat je allemaal gaat leren in de komende maanden. Om ervoor te zorgen dat je een goede start maakt en een traject volgt dat echt bij jou past, kun je bij Verkeersschool Tempo een proefles doen. In principe is een proefles een uitgebreid intakegesprek, maar dan ín de auto. Je volgt een eerste les zoals je dat in het echt ook zou doen, vooral om te kijken hoe de sfeer is en hoe je het vindt om rijles te krijgen. Je maakt kennis met de rijschool, de rij-instructeurs en natuurlijk met de auto. De instructeur kan al een beetje zien hoe snel jij iets oppikt, en aan de hand van deze les krijg je mogelijk ook advies over het pakket dat je kunt afnemen.
Read more: Proefles afnemen bij Verkeersschool Tempo | Rijtempo
Autoverzekering en aansprakelijkheid: hoe zit het nou?
Als je een autoverzekering kiest, probeer je natuurlijk rekening te houden met gebeurtenissen die in de toekomst kunnen voorkomen. Hoe ervaren je ook bent achter het stuur, de kans bestaat dat ook jij eens een paaltje zult raken of íets te dicht langs de auto van de buurman rijdt met inparkeren. Kan gebeuren. Het is alleen wel verstandig om te weten wie aansprakelijk is in bepaalde gevallen, en of je dan een beroep kunt doen op je verzekering voor het vergoeden van de gemaakte schade. In dit blogartikel leggen we je uit wat er gebeurt als je je auto uitleent (aan bijvoorbeeld een familielid) en deze beschadigd terugkomt.
Read more: Autoverzekering en aansprakelijkheid: zo zit het | Rijtempo
Bumperkleven: irritant en gevaarlijk!
Bumperkleven, misschien heb je het om je heen wel eens zien gebeuren of maak je jezelf er wel eens schuldig aan. Bumperkleven houdt letterlijk in dat je te dicht op je voorganger rijdt. Om te bepalen of je te weinig afstand houdt, kun je bijvoorbeeld de twee-seconden-regel aanhouden. Je pakt een bepaald object langs de weg, bijvoorbeeld een paaltje, en wanneer de auto voor je dat object passeert, begin je te tellen. Ben je zelf binnen twee seconden langs hetzelfde object gereden? Dan is de kans heel groot dat je te weinig afstand neemt van je voorganger. De twee-seconden-regel geldt alleen bij normale weersomstandigheden: bij slecht weer moet je sowieso meer afstand nemen, omdat de remweg langer is.
Read more: Bumperkleven kan levensgevaarlijk zijn | Rijtempo
In- en uitvoegen op de snelweg doe je zo!
In- en uitvoegen op de snelweg moet vlot en soepel gebeuren, zodat je het overige verkeer niet hindert en geen onnodig risico op ongelukken laat ontstaan. Maar waar moet je nu allemaal aan denken als je nog niet zoveel ervaring hebt met rijden op de snelweg, of als je nog met je lessen bezig bent? Kortom: hier vind je tips die je jou kunnen helpen als je snel én veilig op je bestemming wil arriveren.
Allereerst: invoegen is een speciale verrichting. Dat wil dus eigenlijk zeggen dat je niet van de andere weggebruikers verwachten dat je voorrang krijgt. Wel is het in de praktijk zo dat veel automobilisten goed rekening houden met invoegende weggebruikers, en bijvoorbeeld even van baan wisselen om plaats te maken.
Read more: Tips voor in- en uitvoegen op de snelweg | Rijtempo
Theorie-examen: zo gaat dat nu
Ga je binnenkort theorie-examen doen bij het CBR, bijvoorbeeld voor je rijbewijs B? Dan vertellen wij je graag hoe dat tegenwoordig gaat. Eerder was het zo dat leerlingen met z’n allen in een klaslokaal kwamen te zitten en hetzelfde examen deden. Deze methode bleek echter zeer fraudegevoelig, waarna is besloten om voor een andere methode te kiezen. Hoe dat werkt, lees je hier:
Read more: Nieuw theorie-examen voor minder fraude | Rijtempo
Gevaarherkenning bij theorie-examen
‘Vroeger’ kenden ze dat nog niet: het onderdeel Gevaarherkenning bij het theorie-examen. Inmiddels is het al een aantal jaren een vast onderdeel van de toetsing en is het een goede manier gebleken om in te schatten of je voorbereid bent op situaties in het verkeer. Het gaat om 25 vragen die zijn opgenomen in het examen. Per vraag heb je 8 seconden reactietijd.
Gevaarherkenning kun je behoorlijk letterlijk nemen: je krijgt tijdens dit onderdeel diverse beelden te zien en daaronder staan drie opties: doorrijden (niks doen), snelheid verminderen (gas loslaten) en remmen. In dit artikel leggen we je uit waar Gevaarherkenning goed voor is en hoe je je hierop kunt voorbereiden.
Makkelijker gezegd dan gedaan: de snelweg op
De snelweg: voor sommige leerlingen geen probleem, maar voor andere leerlingen een gevreesd onderdeel van de rijlessen en het zelfstandig rijden dat daarop volgt. Waarom vinden sommige mensen de snelweg zo intimiderend, en welke tips kun je in je achterhoofd houden als jij één van deze mensen bent? Wij maken je in dit artikel wegwijs in ‘snelwegangst’ en hopen je een hart onder de riem te kunnen steken.
Read more: Tips tegen angst voor rijden op de snelweg | Rijtempo
Makkelijker gezegd dan gedaan: parkeergarages
Parkeren in een parkeergarage: omdat er tegenwoordig steeds meer van dit soort garages bij komen, ondergronds en boven de grond, is de kans zeer groot dat je er ooit eens mee te maken zult krijgen. De één rijdt met zijn auto moeiteloos de garage in en uit, terwijl een ander uren van tevoren al nerveus wordt. Tijdens je rijlessen zou je hier misschien een keer mee kunnen oefenen, maar wat als je je rijbewijs al hebt gehaald? Hoe ga je dan om met deze angstgevoelens? Wij geven je in het kader van ‘makkelijker gezegd dan gedaan’ graag wat tips die je hopelijk wat zekerder maken als je opziet tegen het parkeren in een parkeergarage.
Makkelijker gezegd dan gedaan: speciale verrichtingen en keuzes maken
‘Hier gaan we omkeren. Je mag zelf bepalen op welke manier en op welke plek je dat het liefste doet. Ga je gang.’ Je rij-instructeur zal je misschien al op deze manier hebben laten oefenen met omkeren of parkeren, en weet je waarom? Omdat hij (en tijdens je examen ook je examinator) op deze manier wil zien hoe jij keuzes maakt op de weg. Ze willen kunnen zien welke vaardigheden je beheerst en of je kunt inschatten welke vaardigheden op dat moment nodig zijn. Lijkt het je lastig om zelf deze keuzes te moeten maken, omdat je misschien examenangst hebt of bang bent dat je het niet goed genoeg doet? Lees dan in ons artikel onze tips.
Read more: Welke keuzes maak je voor de speciale verrichtingen | Rijtempo
Makkelijker gezegd dan gedaan: tanken
Je rijbewijs halen: doe het maar even. Niet voor iedereen is het vanzelfsprekend om in de auto te stappen en binnen slechts een paar maanden dat kaartje in het bezit te hebben. Zijn er dingen tijdens je rijlessen of zelfs daarna nog die je eng vindt? Geloof ons: dan ben je niet de enige! In de categorie ‘makkelijker gezegd dan gedaan’ bespreken we verschillende onderwerpen die tijdens en na de rijlessen spannend of lastig kunnen zijn. Tanken is daar een goed voorbeeld van.
Tanken, wat is daar nu zo lastig aan? Klepje open, pistool erin, indrukken en daar komt je brandstof. Zo gemakkelijk moet het toch zijn? Maar wat nu als je het klepje niet open krijgt en er niemand in de buurt is om je te helpen? En het zal je maar overkomen dat het tanken niet helemaal lukt en dat bestuurders in de rij achter je beginnen te claxonneren? En de nachtmerrie van iedere bestuurder: wat nu als je verkeerde brandstof tankt?
Rijden met slecht weer of in het donker: spannend?
Griezel jij ook zo van het idee van autorijden in dikke mist, tijdens hevige regenval of middenin een sneeuwbui? Dan ben jij zeker niet de enige! Veel leerlingen van rijscholen, maar ook mensen die al heel lang geleden hun rijbewijs hebben gehaald, ervaren een gevoel van spanning wanneer zij tijdens bepaalde weersomstandigheden de weg op moeten. Dit geldt overigens niet alleen voor invloeden van het weer: er zijn ook veel mensen die het eng vinden om ‘s avonds of ‘s nachts te moeten rijden. Herken jij je in dit verhaal? Dan geven we je in dit artikel graag enkele tips die je kunnen helpen, om goed voorbereid in de auto te stappen bij slecht weer of in het donker.
Read more: Rijden met slecht weer of in het donker | Rijtempo
Theorie halen? Kies het examen dat bij je past!
Wanneer je theorie-examen voor de auto moet gaan doen, zijn er voor jou verschillende mogelijkheden. Natuurlijk is de kans groot dat je meedoet aan het ‘gewone’ examen, zoals vele anderen. Maar heb je faalangst, spreek je de Nederlandse taal niet (goed) of ben je dyslectisch? Dan zijn er ook andere opties. In dit artikel leggen we je uit welke verschillende theorie-examens er zijn en wat je hiervan kunt verwachten.
Read more: Er zijn verschillende soorten theorie-examens | Rijtempo
De verschillende categorieën binnen het motorrijbewijs
Je bent zeventien of achttien jaar oud en je denkt: yes, nu is het mijn beurt! Alleen zit jij niet te wachten op een autorijbewijs, jij wil op die stoere motor! Als het gaat om motorrijles, zijn er verschillende categorieën. Daar leggen we je in dit artikel meer over uit. Je kunt namelijk niet zomaar een categorie kiezen, zoals je bij het autorijbewijs voor een rijbewijs BE kunt kiezen. Nee, bij motorrijles werkt dit anders. Welke categorie motorrijles je gaat volgen, hangt namelijk af van je leeftijd, het vermogen van de motor en je ervaring. Wij zetten graag de verschillende soorten motorrijbewijzen voor je op een rijtje, zodat je gelijk weet welke situatie op jou van toepassing is!
Vanaf je 17e jaar mag je beginnen met het nemen van motorrijles, en op je 18e mag je examen doen. Je motorrijbewijs is rijbewijs A, zoals je autorijbewijs rijbewijs B is. Er zijn drie verschillende soorten motorrijbewijzen: A1, A2 en A.
Bespaar jezelf veel tijd en geld: wees open over je medische situatie
Als rijschool kunnen we je niet vaak genoeg vertellen dat het belangrijk is om eerlijk te zijn tijdens je rijlessen. Heb je moeite met van dichtbij of van veraf zien? Geef het aan. Heb je ADHD, kun je niet goed horen of is er sprake van een andere stoornis? Dan is het noodzakelijk dat je dat zo snel mogelijk aan je rijschool laat weten. Het is niet zo dat je dan per se speciale rijlessen nodig hebt, maar je bespaart jezelf véél tijd en geld als je direct open kaart speelt met je rij-instructeur. Waarom? Dat lees je hier!
Lessen in het buitenland: wat zijn de verschillen?
Het klinkt misschien wel logisch, als we zeggen dat rijlessen in het buitenland soms anders gaan dan in Nederland. Maar waarom is dat zo, en waar worden die verschillen op gebaseerd? In dit artikel leggen we je uit welke verschillen je kunt tegenkomen en waarom die anders zijn dan in Nederland.
Foutloos rijden? Nee, veilig rijden!
Je hebt een aantal rijlessen achter de rug en van je rij-instructeur krijg je het verlossende woord: jouw praktijkexamen wordt aangevraagd! Misschien krijg je vanaf dat moment te maken met een flinke dosis zenuwen, maar in dit artikel doen wij ons best om je een beetje gerust te stellen. Natuurlijk, de examinator heeft in zijn hoofd een lijstje van bepaalde vaardigheden die je onder de knie moet hebben. Maar wist jij al dat er best wat ruimte gecreëerd kan worden, en dat er belangrijkere zaken zijn dan of jij die paar centimeter meer of minder van de stoep af had moeten parkeren? Nee? Lees dan verder!
Rijlessen: vergelijk jezelf niet met een ander!
‘Mijn nichtje mocht na twintig rijlessen al examen doen, waarom heb ik nu al dertig lessen gehad en nog niets over mijn examen gehoord?’ ‘De buurjongen haalde in tien dagen zijn rijbewijs, waarom kreeg ik te horen dat ik beter meer lessen kon nemen?’ Misschien komen dit soort vragen je bekend voor, omdat je ze wel eens aan jezelf hebt gesteld. Maar wist je dat onderling vergelijken met je familieleden of je vrienden helemaal geen zin heeft? En wist je dat het aantal rijlessen dat je neemt helemaal niets zegt over hoe ‘goed’ je bent in het verkeer? Wij leggen je graag uit welke factoren allemaal kunnen bepalen hoeveel rijlessen je nodig hebt, en waarom het vergelijken met anderen je alleen maar tegen zal werken.
Read more: Vergelijk jezelf nooit met een ander bij rijles | Rijtempo
Scoren met theorieles!
Wanneer je gaat starten met het halen van je rijbewijs, concentreer je je natuurlijk op de twee toetsen: het theorie-examen, en het praktijkexamen. Voor het praktijkexamen word je altijd begeleid, dat weet je. Maar weet je dat je ook begeleid voor je theorie-examen kunt studeren? In dit blogartikel leggen we je graag uit wat jij aan theorieles kunt hebben en waarom het zeker het overwegen waard is! Want misschien wist je het nog niet: je kunt echt scoren met het nemen van theorielessen!
Met de caravan op pad? Bereid je goed voor!
Wil jij graag op pad met de caravan deze zomer, en heb jij rijbewijs B? Dan is de kans groot dat je er nog een rijbewijs bij moet halen, om met de caravan te mogen rijden. Er zijn namelijk zaken waar je rekening mee moet houden als je met caravans of grotere/zwaardere aanhangers wil gaan rijden. In dit artikel lees je daar meer over!
Read more: Zo rijd jij verantwoord met je caravan | Rijtempo
Bijzondere verrichtingen in 2019: wat is er veranderd?
Wat zijn de bijzondere verrichtingen voor het CBR praktijkexamen voor de auto sinds 2019? Zowel op 25 maart als op 1 juni 2019 vonden een aantal belangrijke wijzigingen plaats. Wij zetten de actuele bijzondere verrichtingen voor je op een rij, in plaats van de bijzondere manoeuvres zoals ze voorheen heetten.
Het praktijkexamen ziet er sinds 2019 los van de bijzondere verrichtingen op een aantal punten anders uit. De situatiebevraging is komen te vervallen, net als de stopopdracht. De zelfstandige route zal primair leunen op het gebruik van het navigatiesysteem en het recht achteruitrijden is een zelfstandig examenonderwerp geworden.
Read more: Bijzondere verrichtingen in 2019: wat is er veranderd?
Wat mag je allemaal met rijbewijs B?
Leuk hoor, al die verschillende rijbewijzen. Een rijbewijs voor je scooter, rijbewijs voor je motor, rijbewijs voor de auto… Maar is het rijbewijs voor de auto, rijbewijs B, wel alléén voor de auto? Kortom: wat kun je daar nu eigenlijk allemaal mee? In dit artikel leggen we je daar graag iets meer over uit.
Alles over de tussentijdse toets
Als je bezig bent met je rijlessentraject, of je wil eraan gaan beginnen, zul je ook de term tussentijdse toets voorbij zien komen. Maar wat is de tussentijdse toets eigenlijk, en wat heb je eraan? In dit artikel leggen we dat graag aan je uit. Met die informatie kun je vervolgens bepalen of een tussentijdse toets iets voor je is en of je ernaar wil vragen bij je rijschool.
Read more: Handige informatie over de tussentijdse toets | Rijtempo
Motorrijles: wat kun je verwachten?
In dit artikel geven we je graag wat basisinformatie over motorrijles. Vind je het heerlijk om op je scooter of in je auto te rijden, maar is het je droom om ooit met een Harley Davidson over de weg te scheuren? Overweeg dan om motorrijlessen te gaan nemen! Omdat je op een motor anders deelneemt aan het verkeer en je geen instructeur naast je kan hebben zitten die rustig alles met je doorneemt, gaan motorrijlessen vaak net iets anders dan je gewend bent van je autorijlessen. Wat die verschillen zijn, nemen we met je door.
Read more: Met goede begeleiding je motorrijbewijs halen | Rijtempo
De nieuwe manier van theorie-examen doen
Misschien heb jij al wel eens een theorie-examen moeten doen, of heb je van een familielid of vriend gezien hoe het er tot eind 2014 altijd aan toe ging. Nu staat jou echter een andere ervaring te wachten als je je theorie-examen voor de brommer of de auto gaat doen! Je zit niet langer in ‘klas’, maar krijgt nu een eigen plekje waarbij tussenschotten je afschermen van de persoon naast je. Dit is niet de enige manier waarop spieken tegengegaan wordt. Het CBR introduceert diverse maatregelen die fraude in de toekomst onmogelijk moeten gaan maken.
Read more: CBR introduceert het nieuwe examen doen voor theorie | Rijtempo
Niet geslaagd? Niet getreurd!
Je zult zeker niet de eerste zijn als het jou overkomt: na enkele tientallen lessen, je theorie-examen en het enorm uitleven naar dat moment waarop je je rijbewijs in ontvangst neemt, zak je de eerste keer voor je praktijkexamen. Je zult geneigd zijn goed te balen, misschien is dat nog wel zacht uitgedrukt. In zo’n geval kun je je het beste bedenken dat je niet de eerste, de enige of de laatste bent die niet gelijk zijn rijbewijs haalt en dat je deze kans kunt aangrijpen om verbeterpunten weg te werken. Hoe kun je dat het beste doen? Wij leggen het je uit!
Read more: Zo bereid jij je voor op een herexamen | Rijtempo
Wanneer theorie-examen doen?
Als je je rijbewijs wil halen en de weg op wil, moet je twee examens hebben gehaald: je theorie-examen, en je praktijkexamen. Je theorie-examen kun je halen op een moment dat jou uitkomt. Dit kan ruim voor het beginnen aan je rijlessen zijn, maar het kan ook zijn als je al een aantal lessen hebt gevolgd. Je kunt zelfs je theorie-examen doen vlak voor je praktijkexamen wordt aangevraagd. Maar wanneer maak je nu de slimste keuze? Wat is het beste moment om je theorie-examen te gaan doen?.
Read more: Wat is het beste moment voor je theorie-examen? | Rijtempo
Een pakket vs losse lessen: wat is voor jou de beste oplossing?
Twijfel je of je liever een pakket met rijlessen afneemt, of dat je liever losse lessen volgt? In dit artikel zetten we voor- en nadelen van beide opties voor je op een rijtje, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken!
Read more: Kies je voor een pakket of ga je voor losse lessen? | Rijtempo
Rijschool kiezen: waar hou je rekening mee?
Je wil rijlessen gaan volgen: hoe kies je dan een rijschool die bij je past? In dit artikel geven we je enkele tips, zodat je je goed kunt voorbereiden en weet welke vragen je moet stellen om te bepalen of je de juiste keuze maakt. De meeste mensen zijn enkele maanden bezig met het behalen van hun rijbewijs: dan moet je toch een prettig gevoel hebben bij je rijschool?
Read more: Hoe bepaal je welke rijschool geschikt is voor jou? | Rijtempo
Examentips waar je iets mee kunt
‘Eet ‘s ochtends een banaan en al je zenuwen verdwijnen!’ Misschien heb je deze examentip al weleens gehoord? Natuurlijk, je kunt het proberen, maar als je vervolgens je identiteitsbewijs vergeet of te laat komt voor je examen, heb je daar nog maar weinig aan. Iedereen is zenuwachtig voor een praktijkexamen en dat is logisch. Je wil tenslotte zo graag alleen de weg op! Wat echt belangrijk is, vóór en tijdens je examen, is goede voorbereiding. Als jij min of meer weet wat je te wachten staat en je weet van jezelf dat je er echt klaar voor bent, blijft alleen de ‘gezonde spanning’ over. Met de volgende tips kun jij altijd je voordeel doen, met of zonder banaan!
Read more: Met deze tips goed voorbereid het praktijkexamen in | Rijtempo
Het beginnersrijbewijs: hoe en wat
Je ziet het woord beginnersrijbewijs en denkt: nee, dat komt me niet bekend voor. Maar wist je dat je, als je je rijbewijs nog geen vijf jaar hebt, altijd een beginnersrijbewijs hebt? Als je je rijbewijs op je 16e of 17e behaald hebt (geldt voor iedere rijbewijscategorie), dan is die termijn zelfs 7 jaar! Maar wat houdt het nu precies in om ‘beginner’ te zijn, en zijn er voor jou dan specifieke regels waar je je aan moet houden? Lees het allemaal in dit blogartikel.
Read more: Beginnersrijbewijs: wat zijn de regels? | Rijtempo
Vier keer gezakt voor je rij-examen… Wat nu?
Niet iedereen wandelt na de eerste poging met goed nieuws het CBR examencentrum uit. Veel mensen hebben een herkansing nodig om hun rijbewijs te halen, sommige mensen zelfs twee herkansingen of meer. Lukt het je na vier keer binnen vijf jaar niet om je rijbewijs te halen? Dan wordt er een speciaal traject gestart, met een B.N.O.R examen (Buro Nader Onderzoek Rijvaardigheid). Dit onderzoek is eigenlijk een bijzonder examen, waarbij de examenomstandigheden voor jou zo gunstig mogelijk worden gemaakt. Het examen zelf wordt niet gemakkelijker, gezien iedere kandidaat uiteindelijk aan dezelfde eisen moet voldoen, maar je krijgt bijvoorbeeld wat extra tijd en meer persoonlijke begeleiding.
Rijexamen doen op je 17e: waar moet je aan denken?
Als je 16 of 17 jaar oud bent, ben je vast op de hoogte van de nieuwe regels omtrent het behalen van je rijbewijs. Je weet dan vast al dat je, wanneer je 16,5 jaar oud bent, kunt beginnen met het volgen van rijlessen en dat je je rijexamen kunt doen op je 17e. Maar mag je dan hetzelfde als wanneer je je rijbewijs op je 18e of later zou behalen? Het antwoord op die vraag is helaas “Nee”. Maar dat wil niet zeggen dat je de weg niet op mag en niet kunt genieten van de vrijheid die het autorijden met zich meebrengt. In dit artikel leggen we precies uit wat je te wachten staat als je je rijbewijs haalt op je 17e.
Read more: Wat je mag als je op je 17e je rijbewijs haalt | Rijtempo
Rijles met medicatie
Bij rijles met medicatie kun je uiteraard aan verschillende dingen denken. Er zijn de medicijnen die duidelijk (negatieve) invloed hebben op je reactievermogen, maar in sommige gevallen is er juist ook bepaalde medicatie nodig. Denk hierbij aan mensen die te maken hebben met ADHD of een andere stoornis. Zij functioneren juist beter als ze medicatie tot zich nemen. Heb jij om één of andere reden ook medicatie en wil je toch je rijbewijs halen? Neem dan contact op met Verkeersschool Tempo en vraag naar de mogelijkheden in jouw specifieke situatie.
Read more: Rijles met medicatie is prima mogelijk | Rijtempo
Zo bespaar je geld op het behalen van je rijbewijs!
Niet iedereen heeft het inkomen of de betalende ouders om direct op de achttiende verjaardag het rijbewijs te halen. Veel jongeren moeten er zelf voor sparen en zullen er dus alles aan doen om zo min mogelijk geld te besparen. In dit artikel geven we je graag wat tips die daarbij kunnen helpen. Toch hebben we ook een anti-tip: kijk bij het uitzoeken van de geschikte rijschool niet alleen naar de prijs! Dat een rijschool goed betaalbaar is of zelfs spotgoedkoop, wil namelijk niet zeggen dat je de beste rijschool voor je hebt en dat het ook daadwerkelijk betekent dat je uiteindelijk weinig kosten maakt. Als je een rijschool hebt gevonden die qua stijl, lesmethode én de financiën goed bij je past, zijn er altijd dingen waar je rekening mee kunt houden zodat je jezelf niet op onnodige kosten jaagt.
Read more: Tips om geld te besparen op je rijlessentraject | Rijtempo
Geslaagd voor rij-examen, en nu?
Gefeliciteerd! Je bent, na tientallen lessen en waarschijnlijk enkele nerveuze momenten, geslaagd voor je rij-examen! Je hebt bewezen dat je het in je hebt om zelfstandig de weg op te gaan. Maar wat moet je nog regelen als je je rij-examen gehaald hebt? Welke stappen moet je zetten om het ultieme doel te bereiken: dat pasje met jouw naam erop? Wij leggen het graag voor je uit, zodat je optimaal voorbereid bent en zo snel mogelijk kunt gaan genieten van de wereld die voor je open gaat.
Waarom is motorrijden een goed idee?
Ben jij ook zo jaloers op die motorrijder, die, wanneer jij in de file staat, achteloos tussen de auto’s doorrijdt en wél op tijd op zijn bestemming is? Lijkt dit jou ook wel wat? Lekker scheuren in de open lucht, genieten van de frisse wind en de adrenaline die het rijden op een prachtige motor met zich meebrengt? Dan kan ook jij ervoor kiezen om je motorrijbewijs te gaan halen! Bij Verkeersschool Tempo is dit geen probleem en bieden we jou het traject dat bij je past. Maar wat zijn nu andere voordelen van motorrijden, ten opzichte van het rijden met je auto?
Read more: Wat zijn voor jou de voordelen van motorrijden? | Tempo
Tekenen voor je rijbewijs?
Ben je in juli 2014 geslaagd voor je praktijkexamen? Dan is de kans zeer groot dat jij je handtekening hebt moeten zetten onder de verklaring van je examinator, waarin staat dat je geslaagd bent. Deze nieuwe regel is op 1 juli van dit jaar ingegaan, om te voorkomen dat er onterecht rijbewijzen worden uitgegeven voor uitslagen die verkeerd worden ingevoerd. Er wordt niet gegarandeerd dat de nieuwe maatregel foutieve examenuitslagen tegen gaat, maar dat is zeker wel de bedoeling. In dit artikel leggen we je er graag wat meer over uit, zodat je weet wat je te wachten staat en wat dat voor jou betekent.
Read more: Minder fouten door tekenen voor rijbewijs | Tempo
Snelcursus rijbewijs: in 10 dagen je rijbewijs
Met een gemiddeld rijlessentraject ben je enkele maanden bezig. Je hebt tenslotte te maken met zowel je eigen schema als dat van je rij-instructeur, bovendien komt er veel op je af en kun je die kennis en vaardigheden vaak niet in een korte tijd onder de knie krijgen. In sommige gevallen is dat echter anders. Heb je bijvoorbeeld al eens eerder rijlessen gevolgd, maar ben je daarmee gestopt? Of heeft je rij-instructeur aangegeven dat dit een optie voor jou zou kunnen zijn? Het is niet altijd zo dat je al de ervaring en aanleg hebt om de snelcursus rijbewijs te kunnen doen, soms is het om andere redenen nodig. Ga je bijvoorbeeld binnenkort al werk doen waar je je rijbewijs voor nodig hebt, of hangt je sollicitatie er vanaf? Dan kun je bij Verkeersschool Tempo al in 10 dagen je rijbewijs halen.
Read more: Snelcursus rijbewijs voor super snel slagen | Rijtempo
Rijles met automaat
Als je tijdens reguliere rijlessen merkt dat je veel moeite hebt met schakelen, of je hebt een prettiger gevoel bij het rijden in een automaat, dan is het mogelijk om rijles met automaat te volgen. Veel aspecten uit je rijles komen overeen met de reguliere lessen, maar er zijn ook veel verschillen. Je kunt van tevoren in overleg gaan met de rijschool om te vragen wat er voor jou mogelijk is qua rijlessen in een automaat. Sommige mensen komen er na een moeizaam traject in een ‘gewone’ auto pas achter dat het voor hen niet werkt, en stappen later alsnog over op rijles met een automaat.
Read more: Rijles met automaat kan vruchten afwerpen | Rijtempo
Zelfreflectieformulier: wat is het en wat doe je ermee?
Eén van de zaken waar je mee te maken krijgt als je begint aan je rijlessen, is het zelfreflectieformulier. Dit formulier is vooral van belang tijdens de tussentijdse toets en het eindexamen dat je gaat doen. Niet iedereen doet de tussentijdse toets, maar tijdens het eindexamen moet sowieso iedereen een zelfreflectieformulier invullen. Maar waar is dit formulier eigenlijk voor bedoeld, en wat zegt het over jou? Wij leggen je in dit artikel uit wat je precies moet invullen en hoe ernaar gekeken wordt door je rij-instructeur en examinator.
Read more: Zelfreflectieformulier: wat is het en wat doe je ermee?
Rijles Engels
Wanneer iemand bijvoorbeeld nog niet zo lang in Nederland woont en nog wat moeite heeft met de ingewikkelde Nederlandse taal, dan kunnen bepaalde dingen lastig zijn. Werk zoeken kan een probleem vormen, zaken regelen bij het gemeentehuis, medische kwesties kunnen ingewikkeld zijn, en ook het nemen van rijlessen en het halen van het rijbewijs kan lastig lijken. Om die reden zorgt rijschool Tempo ervoor dat de rij-instructeurs goede kennis hebben van de Engelse taal, zodat ook deze mensen goed opgevangen en begeleid kunnen worden.
Read more: Rijles Engels gegeven door ervaren instructeurs | Rijtempo
Keuring rijbewijs
Bij een keuring wordt gekeken of je nog recht hebt op het behouden of het verlengen van je rijbewijs. Een keuring kan om verschillende redenen plaatsvinden. Zo is er een medische keuring rijbewijs, die voor bestuurders van 75 jaar of ouder iedere 5 jaar plaatsvindt. Ook is er een keuring voor mensen die hun rijbewijs C (vrachtwagen) of D (bus) willen verlengen. Daarnaast wordt de rijgeschiktheid getest voor mensen met een handicap of beperking. Zo vindt er bijvoorbeeld een keuring van het rijbewijs plaats voor mensen met adhd. De periodieke herkeuring van het rijbewijs voor mensen met adhd komt echter te vervallen. In individuele gevallen kan de specialist na 3 of 5 jaar herkeuring adviseren.
Read more: Keuring rijbewijs om je rijgeschiktheid te testen | Rijtempo
Rijles met ADHD is bij rijschool Tempo geen probleem
Voor sommige mensen is het heel vanzelfsprekend dat ze rijlessen kunnen volgen en daarmee uiteindelijk hun rijbewijs kunnen halen. Voor sommige anderen kan het, door een bepaalde concentratiestoornis of door andere omstandigheden, juist een hele opgave zijn. Denk hierbij aan bijvoorbeeld autisme, ADD of ADHD. Dit zijn complexe stoornissen die vroeger nog geen naam hadden en niet begrepen werden. Inmiddels weten we veel meer over de stoornissen en en de gevolgen ervan. Hierbij is duidelijk geworden dat iemand met ADHD daar op verschillende gebieden last van kan hebben. Zo ook met rijles.
Read more: Rijles met ADHD is bij rijschool Tempo geen probleem | Rijtempo
Hoeveel fouten theorie-examen auto?
Je hoeft het theorie-examen voor de personenauto niet volledig foutloos te maken. Gelukkig maar, want slechts een klein percentage van de kandidaten legt de toets foutloos af. Vanaf 7 april 2025 is het theorie-examen vernieuwd, en bestaat het uit 50 vragen zonder aparte onderdelen voor kennis, inzicht en gevaarherkenning. Hierdoor krijg je één doorlopend examen met een duidelijke slaaggrens. Maar hoeveel fouten mag je nu precies maken?
Read more: Hoeveel fouten theorie examen auto? Lees het hier | Rijtempo
Rijlessen pakket
Wanneer je op het punt staat om rijlessen te gaan nemen, of je hebt de intentie om je aan te melden bij een rijschool, duizelt het je vaak van de informatie en de bedragen. Kies ik voor losse lessen of neem ik een rijlessen pakket? Wat zijn de voor- en nadelen ervan? Natuurlijk moet je van tevoren goed uitzoeken wat een rijbewijs je ongeveer gaat kosten, als je de examens en het lesmateriaal meetelt. Een pakket met rijlessen kan voor jou een uitstekende optie zijn om je kosten binnen de perken te houden.
Read more: Rijlessen pakket is vaak verstandige en voordelige zet | Rijtempo